Darmowy ibuk miesiąca

Darmowy ibuk miesiąca

Okładka książki: Historia polskiego smaku" ze starym zdjęciem kobiety siedzącej przy zastawionym stole.© PWN„Historia polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL‑u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach.

Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL‑u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

Naszym czytelnikom oferujemy pełny tekst książki pt. Historia polskiego smaku do 30.11.2024 r. (dostęp po zalogowaniu się na platformie IBUK Libra). W bibliotece nie jest wymagane logowanie, a poza wewnętrzną siecią wystarczy użyć PIN‑u otrzymanego w wypożyczalni.

Spis treści (linki przenoszą do serwisu IBUK Libra)

WSTĘP 8
KUCHNIA PIASTÓWJAGIELLONÓW 14
PRZY SARMACKIM STOLE 56
OD SASÓW DO KRÓLA STASIA 82
KUCHNIA ZIEMIAŃSKA, CZYLI NARODOWA 128
PRZEDWOJENNE SMAKI 190
ZA BIERUTAGOMUŁKI 246
SŁOWNIK POTRAWPRODUKTÓW DAWNEJ KUCHNI POLSKIEJ 280
BIBLIOGRAFIA 288