Zdrowe życie z książką

W ramach akcji „Zasmakuj w biblio­tece“ dziś propo­nu­jemy przepis na zdrowe życie w postaci jadło­spisu na cały dzień opra­co­wa­nego na podstawie tytułów książek.

Śpij, jedz i ruszaj się zgodnie ze swoim rytmem około­do­bowym (Satchin Panda)

I. Fenomen poranka. Jak zmienić swoje życie (Hal Eirod)

  • Droga do zdrowia (Michał Tombak)
  • Nowo­czesny trening funk­cjo­nalny (Michale Boyle)
  • Gimna­styka skuteczna (Petra Regelin)
  • Spraw­ność. Siła. Wital­ność. Jak Cross zmienił moje życie (T.J. Murphy)
  • Bądź sprawny jak lampart (Glen Cordoza Kelly)

II. Śnia­danie mistrzów (Vonnegut Kurt):

  • Zdrowa kuchnia (Ramsay Gordon)
  • Dieta Dobrych Produktów (Ewa Bednar­czyk-Wito­szek)
  • Pyszne poranki. 101 pomy­słów na smaczne i zdrowe śnia­dania (Beata Śnie­chowska)
  • Yerba mate w tydzień (Rafał Przy­bylok)
  • Jemy zboża na śnia­danie. Smak i zdrowie (Katha­rina Gustavs)

III. Czytam (red. wyd. pol. Aldona Kątowska; tł. Joanna Pola­szek)

  • Nie myśl, że książki znikną (Jean Claude Carriere, Umberto Eco)
  • Co nas nie zabije (Scot Carney Wim Hof)
  • Książka o czytaniu (Justyna Sobo­lewska)
  • Raj na ziemi (Rudi Schu­berth)
  • Smak życia (Agnieszka Maciąg)

IV. Drugie śnia­dania, lunche. W domu, szkole, w pracy (Joanna Matyjek)

  • Drugie śnia­danie u Sokra­tesa czyli trzy, cztery rzeczy najważ­niejsze (Wojciech Chudy)
  • Prosto, pysznie, do pudełka (Wójciak Domi­nika)
  • Wspólne drugie śnia­danie: poradnik dla dyrek­torów i pracow­ników szkół oraz rodziców uczniów (Barbara Woyna­rowska)
  • Zielona uczta. Wiosna, lato (Nigel Slater)
  • Roślinny lunchbox dla każdego (Eryk Walko­wicz)

V. Obiady (Wacho­wicz Ewa)

  • Gotuj ze mną (Maciej Kuroń)
  • Kuchnia Dantego (Alfredo Boscolo, Masi Leonardo)
  • Mała wielka uczta (Stępień Paulina, Stępień Michał)
  • Jeść zdro­wiej (Daria Ładocha, Hanna Stolińska-Fiedo­ro­wicz, Karol Okrasa)
  • Sezo­nowe warzywo. Wege­ta­riańska uczta (Domi­nika Wójciak)

VI. Moja historia czytania (Alberto Manguel)

  • Czytanie globalne po polsku. Poradnik dla nauczy­cieli, rodziców i tera­peutów (Maria Troja­no­wicz-Kasprzak)
  • Młodszy księ­gowy. O książ­kach, czytaniu i pisaniu (Jacek Dehnel)
  • Biblio­teka utra­co­nych książek (Alexsander Pech­mann)
  • Wielka księga radości (Dalaj­Lama XIV)
  • Esen­cja­lista (Grega McKeown’a)

VII. Wspa­niały podwie­czorek. Zestaw (opr. zbio­rowe)

  • Koko­sowe prze­pisy na zdrowie (Bruce Fife)
  • Kawa czy Herbata? Prze­pisy Gwiazd (Magda­lena Kuydo­wicz, Juna Borczewska)
  • Zamień chemię na jedzenie (Julita Bator)
  • Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść codziennie (Monika Mrozowska)
  • Fit słod­kości. Nowe wydanie. Więcej prze­pisów (Kinga Paruzel)

VIII. Pyszne kolacje (Anna Star­mach)

  • Jeść czy nie jeść? Rozmowy z eksper­tami o zdrowym odży­wianiu (Krystyna Naszkowska)
  • Siła zdro­wych nawyków (Joseph Mercola)
  • Kolacja z Tiffanym (Agnieszka Lingas-Łoniewska)
  • Dieta ze smakiem (Kinga Paruzel)
  • Lekkość (Anna Star­mach, Maria Kruczek)

IX. Analiza rynku (Henryk Mruk)

Twoje zdrowie w twoich rękach (Dr Frédéric Sald­mann)

oprac. Grażyna Wróblewska

Menu książkowe